Despre o seara de noiembrie cu un webinar, oameni frumosi si valori

Imi plac mult provocarile si de aceea, de cate ori pot, le traiesc. La fel a fost si webinarul din seara de 22 noiembrie 2018, cand expertul invitat a fost Vasile Brasovanu, alumni Aspire Teachers.

Evenimentul a facut parte dintr-o serie pregatita si organizata de echipa Community Engagement Aspire Teachers Romania.

Cine este tanarul Vasile Brasovanu? Actualmente este coordonatorul programului educational din cadrul Seeding Knowledge Foundation (SKF). Initiatorii proiectului SKF isi propun sa ofere o educatie completa, de calitate, unor elevi dornici de cunoastere, cu o motivatie inalta de a evolua pentru a ajunge adulti impliniti. Foarte important este ca, la origini, Vasile este invatator si a si predat cativa ani intr-o scoala de stat. El este o valoare si cred, cu tarie, ca trebuie sa invatam, din nou, sa ne sustinem si sa ne promovam valorile, daca vrem sa producem schimbarea.

Vasile a propus ca tema, o metafora: „Drumul invatarii - de la elefant la calaret”, metafora care m-a provocat si intrigat deopotriva. Mi-am dorit sa aflu cum vede un coleg mult mai tanar invatarea in scoala si cum anume face fata schimbarilor extrem de rapide si dese care au loc in educatie in zilele noastre si sa descopar un loc potrivit pentru a schimba idei si pareri. Iar dorintele mi-au fost indeplinite: Vasile s-a dovedit a fi un profesionist desavarsit: calm, empatic, deschis. Am petrecut o ora si jumatate, impreuna cu peste 65 de colegi (profesori de diferite niveluri si discipline) si nu ne-am plictisit nicio clipa: de  fapt, nici nu am realizat cand a zburat timpul.

Ni s-a vorbit despre modul de abordare a conflictelor, a copiilor considerati „problema”, a elevilor agresivi si despre managementul stresului. Toate acestea fac parte din problemele cu care ne confruntam zilnic, in clasa, elevi, profesori, parinti si s-a dovedit a fi extrem de binevenit a le aborda, impreuna cu altii, deoarece ni s-au oferit solutii, idei, exemple. Am aflat ca putem invinge toate piedicile, daca ne cunoastem mai bine pe noi insine si pe elevii nostri si, mai ales, daca colaboram.

Am sa inchei cu feedbackul imediat trimis de o colega invatatoare, ce nu este membra a comunitatii Aspire (ce bine ca Aspire este deschis tuturor celor interesati!):

„Pot sa spun cu sinceritate ca dupa 90 de minute am ramas cu mai multe lucruri decat dupa un curs de 90 de ore. De ce? Pentru ca s-au discutat subiecte cu care ne confruntam zi de zi la clasa. Faptul ca s-a vorbit deschis. 

Pentru ca am primit exemple concrete si solutii care chiar pot fi aplicate. Mi-a placut, de asemenea, atmosfera relaxata” (Laura, Brasov).

Povestea webinarului a fost scrisa de Cornelia Melcu, Aspire Teachers Alumni 2018, Membru in echipa de Imagine